BorMánia Borkereskedés

Ráspi Pince, Sopron


A korábban a hasonló nevű éttermével híressé vált Horvát József nevével fémjelzett borászat a soproni borvidéken, Fertőrákoson található. Első piacra került évjárata a 2003-as volt, mely borok egyedi szín-, illat-, és ízvilágukkal bombaként robbantak a borpiacon, amit megítélésük szempontjából kellően meg is osztottak. A borok pár hónap alatt szinte teljesen elfogytak, de az egyértelműen 'nehéznek mondott' 2004-es évből is sikerült elkápráztatni fogyasztóit többek között egy Zweigelttel, amit már szintén nagyon korlátozott darabszámban lehet megvásárolni.
Mára körülbelül hét hektár termését dolgozza fel, amiből a folyamatos vásárlásoknak köszönhetően egyre nagyobb rész a saját tulajdon. A szőlők legnagyobb része Kékfrankos, de jelentős a Cabernet Sauvignon és a Zweigelt aránya is.
Szigorú hozamkorlátozással dolgozik, borai egyszerű pincében, kézi munkával készített, egyedi borok. Nem a tannin, nem a szín, hanem húsosságuk és zamatuk vezeti őket. Főként a kékfrankosnál érezhetők a különleges jegyek, mintegy igazolva azt a tézist, hogy a kékfrankosban rejlő lehetőségek hazánkban korlátlanok, hatalmas kibontatlan lehetőségek rejtőznek ebben a fajtában.

Termőterület: Négy különböző területen Fertőrákos határában (Új-hegy, Kereszt-hegy, Warme Imfried és a Spern Steiner alatt), mészköves, csillámpalás talajon találhatóak.
Ültetvények: A régi, 3 x 1 méteres térállású ültetvények életkora 25 és 80év közötti. A két esztendeje telepített 0,6 hektárnyi, alacsony művelésű szőlő térállása 1,4 x 0,9 méter.
Fajtaösszetétel: kékfrankos, zweigelt, syrah, cabernet sauvignon , leányka, amit fokozatosan furmintra oltanak át és a három méteres sorok közé újabb sort is ültetnek.
Ráspi Pince - Skadar 2013 | bormania.hu
6 650 Ft
Ráspi Pince - Syrah 2017 | bormania.hu
5 700 Ft

Ráspi Pince - Rozé 2019 | bormania.hu
1 720 Ft