BorMánia Borkereskedés

Lóska Zoltán Aegidius Bormanufaktúra , Eger


Eger városában tevékenykedő családi borászat, mely 2005-ben alakult, folyamatos fejlesztés és kínálatbővítés alatt áll. Célkitűzése a borvidék legjobb dűlőiből származó, jellegzetesen egri szőlőfajtákból kis mennyiségű, magas minőségű, kézműves borok készítése. Fő fajtájuk a Kékfrankos, mely sokoldalúsága révén leginkább alkalmas a borvidék, a dűlő valamint az alkalmazott szőlőművelési és borkészítési filozófia hangsúlyozására. Az Egri Rosé és az Egri Leányka mellett kínálatukat Hárslevelű, Bikavér és Pinot Noir borokkal tervezik bővíteni.
A XI.-ik századtól Egerbe és környékére települt vallon szőlőművelők Sanctus Aegidiusról nevezték el a Nagy-Eged hegyet, melynek napsütötte, tufamorzsalékos, kristálypalás-mészköves déli lejtőin teremnek az egri borvidék legjobb vörösbort adó szőlői.
A kiváló minőségű alapanyag túlnyomó része a Nagy-Eged Barackos dűlőből származik. A családi művelésben álló területet szintetikus vegyszerek és gyomírtószerek mellőzésével, kézzel művelik, szigorú terméskorlátozással. A borokat Lóska Zoltán gyakorló üzemi borász a Fiatal Egri Szőlő és Bortermelők Társaságának tagja készíti, jellegzetes egri tufakőzetbe vájt pincében, a tradíciók tiszteletben tartásával, természetes módszerekkel, kisméretű fahordókban erjesztve és érlelve.